Het Ashley Madison schandaal zijn je gegevens veilig

ashley madison

Met de hack bij overspel-site Ashley Madison kwamen de persoonlijke gegevens van miljoenen mensen op straat. Namen, mailadressen, lichamelijke eigenschappen en seksuele voorkeuren werden door de hackers publiekelijk gemaakt. Absoluut geen pretje voor de mannen en vrouwen, waaronder ongeveer 10.000 Belgen, die via deze site een relatie buiten hun huwelijk zochten. Ashley Madison is overigens niet de enige datingsite die recent gekraakt is. Ook bij andere grote internationaal opererende netwerken zoals Adult Friendfinder en PositiveSingles zijn gegevens van gebruikers gelekt.

Je zult je als online dater daarom zeker afvragen als het nog veilig is om je in te schrijven bij een datingsite. Het antwoord is dat geen enkele site je 100% garantie kan geven dat je persoonsgegevens beschermd zijn. Zelfs de veiligheidsdiensten van wereldmachten, zoals de CIA en de KGB kunnen theoretisch gehackt worden.

Niets te verbergen! Geen probleem!

Indien achter je aanmelding bij een datingsite geen geheimzinnigheid schuil gaat is er natuurlijk niets aan de hand wanneer gegevens op de een of andere manier uitlekken. Datingsites zijn doorgaans publieke sites, dus wist toch iedereen reeds dat je daar op zoek bent naar een partner. Ook je lichaamslengte, gewicht, kleur van je ogen en andere persoonlijke gegevens zijn al bij eenieder die jou kent bekend.

Gebruik niet je standaard mailadres en je volledige naam

Het is altijd beter om voor het aanmelden/inschrijven bij datingsites een apart mailadres aan te maken bij gmail, outlook, Yahoo, mail.be of elders. Een mailadres welke niet direct aan jou als persoon gelinkt kan worden, bijvoorbeeld [email protected] Gebruik op de datingsite ook niet je eigen naam als gebruikersnaam waarmee je je bij de site registreert. Voor je profiel kun je uiteraard wel je eigen voornaam gebruiken. Het valt ook aan te bevelen om voor de foto’s op je profiel niet dezelfde foto’s te gebruiken die al staan op je Facebookpagina of applicaties als whatsapp. Computerprogramma’s kunnen middels fotoherkenning eventueel gehackte foto’s van de datingsite makkelijk linken aan je Facebookpagina (en je werkelijke gegevens).

Maak voor het betalen van het lidmaatschap of het kopen van credits bij datingsites bij voorkeur gebruik van veilige e-Wallet diensten zoals, PayPal, Skrill en Neteller, in plaats van je creditkaart of een rechtstreekse banktransfer. Dit geldt overigens voor alle online diensten

Noot: Hoewel België een zeer strakke wetgeving kent als het gaat om bescherming van persoonsgegevens is dit geen garantie voor de veiligheid van een lokaal opererende datingsite. Websites zijn namelijk slechts gebonden aan de wetgeving van het land waar hun server staat. Een website die op .be eindigt kan evengoed Nederland, Hong Kong of Brazilië als thuisbasis hebben.

October 19th, 2015 by